Deelnemende locaties

Alle locaties

De historie beleef je vandaag de dag nog steeds in Appingedam. Het vele water en de haven brengen sfeer in de stad. De oude historische binnenstad laat een onuitwisbare indruk achter. Appingedam is bij uitstek een plek die je heel goed vanaf het water kunt verkennen.
Artiveer laat de verborgen parels zien: Kerken, musea en galerieën die een paar vrijdagen per jaar de gehele dag open zijn.


Museum Møhlmann

‘voor kunst die wat voorstelt’

Museum Møhlmann is een onafhankelijk, niet gesubsidieerd, kunstenaarsmuseum. De naamgever Rob Møhlmann is als schilder een realist pur sang, maar tevens een pleitbezorger voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst. Hij doet dat in woord en beeld, maar vooral met zijn museum dat een landelijk platform is geworden voor ‘kunst die wat voorstelt’ van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland.

Naast Hedendaags Realisme toon MuMø ook werken uit de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw en heeft het een bijzonder Mankes Kabinet, geheel gewijd aan Jan Mankes (1889-1920). Het museum is ongeveer 1000m2 groot en heeft tevens een fraaie (beelden)tuin en een gezellige koffiekamer.

11 mei in Museum Møhlmann

Jan van Loon, 80 jaar onderweg – een overzicht.
Een grote overzichtstentoonstelling met ongeveer 200 werken en een boekuitgave uit alle perioden van Jan van Loon. Tegenwoordig woont en werkt hij in Drenthe, maar óók op Tenerife; zwerft hij op het Groningse Wad, over Drentse dreven, maar tevens langs de Europese kusten van IJsland tot Portugal.

Westersingel 102-104  -  9901 GK Appingedam
Telefoon: 0596 68 28 56  -  www.museummohlmann.nl


Nicolaïkerk

De Nicolaïkerk werd oorspronkelijk gebouwd als kruiskerk (gereed omstreeks 1225).
Door latere aanbouw werd de kerk een drie-beukige, in romano-gothische stijl gebouwde kerk. Het is de grootste kerk in de provincie, de Martinikerk en de der A-kerk in de stad Groningen buiten beschouwing gelaten.

In de kerk vindt men een fraai Hinsz-orgel, gebouwd in 1744, waarbij gebruik werd gemaakt van pijpwerk uit de 16de eeu w. Ook zijn er mooie gewelfschilderingen te vinden, gebeeldhouwde banken en een bijzonder mooi gesneden preekstoel uit 1665.Onder de preekstoel staat een pelikaan met drie jongen die zich voeden met haar bloed. (Zie het wapen van Appingedam).
Er bevinden zich 64 grafstenen in de kerk, waar in vroegere jaren de geestelijkheid, de landadel en voorname burgers werden begraven.

11 mei is er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen die u boven de gewelven voert. De gehele dag staan er 2 gidsen voor u klaar.

Wijkstraat 30  -  990 AJ Appingedam
Tel. 0596 62 33 13  -  www.nicolaikerk-appingedam.nl


Ruigewaert

Gallerie voor kunst, antiek & interieur 

“kunst in een andere entourage dan men wellicht gewend is”

Galeriehoudster Tjitske Regnery vertelt u op basis van haar jarenlange ervaring graag over de schilderijen. Haar warme en persoonlijke benadering kenmerkt Galerie Ruigewaert, waar jaarlijks 5 wisselende tentoonstellingen van hedendaagse, noordelijke kunstenaars te zien zijn. Daarnaast vindt u hier kunstobjecten die uw interieur aankleden, verrassende cadeauartikelen & bijzondere woonaccessoires. Kwaliteit en originaliteit komen er samen in de veelzijdige collectie. Bent u op zoek naar kunst die verwondering oproept? Naar werken die u meenemen naar een wereld om in weg te dromen? U vindt ze bij Galerie Ruigewaert waar u kunst wordt getoond in een andere entourage dan u wellicht gewend bent. Tot ziens bij Galerie Ruigewaert!

11 mei in Galerie Ruigewaert

Expositie Tere Stilte, Sterk Geluid
Galerie Ruigewaert heeft t/m 24 juni de expositie "Tere Stilte, Sterk Geluid" met de Groninger kunstenaars Abel Groenewold, Theo Leijdekkers en Aukje Niemeijer. In het kader van “100 jaar De Ploeg” heeft Ruigewaert in iedere expositie die zij dit jaar organiseert een kunstenaar gevraagd die op zijn of haar manier met het werk gerelateerd is aan deze oude Groninger kunstkring.

Gouden Pand 1  -  9901 EG Appingedam
Tel : 0596 56 72 32 / 06 54 65 18 79 - www.galerieruigewaert.com

 


Museum Stad Appingedam

Het Museum Stad Appingedam is gevestigd in twee panden die elkaars achterburen waren: het woonhuis Dijkstraat 30 en het woonhuis Wijkstraat 25. Het pand aan de Dijkstraat is verreweg het oudst. Het heeft een dertiende-eeuwse kern, waarvan in de kelder resten van een gewelf zichtbaar zijn. in de 15de eeuw werd dit huis aan de linkerzijde verenigd met een ander huis waarvan twee balken in ieder geval zijn gedateerd op 1483. In de 18de eeuw werd het geheel aan de Wijkstraat uitgebreid met een dwars pand voorzien van schilddak en hoekschoorstenen. In de tuin staat een achtkantige theekoepel uit omstreeks 1910. Beide panden hebben vanzelfsprekend een rijke geschiedenis. In het pand aan de Dijkstraat waren bijvoorbeeld drogisterijen gevestigd: Verkade en Zeephat.

Eind jaren 90 zijn beide panden grondig gerestaureerd door de stichting Woonhuismonument. Sinds 1999 zijn ze als museum in gebruik.

11 mei in Museum Stad Appingedam

Expositie De Kunst van de Lente
Zestig schilderijen van landschappen, bloemen, vogels, nesten en eieren stralen het gevoel en de sfeer van de lente uit. De schilderijen zijn geselecteerd uit het oeuvre van vier kunstenaars: Dina Belga, Chris Herenius, Ed Ubels en Rien van Uitert. Zij hebben elk hun specialisme en eigen stijl.

Wijkstraat 28  -  9901 AE Appingedam
Tel. 0596 68 01 68  -  www.museumstadappingedam.nl

 


Galerie de Gangerie

Vlak bij de aanlegplaats van de rondvaartboot (Cleveringaplein) bevinden zich de Galerie DE GANGERIE en het atelier van Greet Dijkstra. In de knusse en huiselijke omgeving van haar woon-en werkadres exposeert de kunstenares haar opmerkelijke en veelkleurige schilderijen.

In de knusse omgeving van haar woon en werkadres exposeert Greet Dijkstra haar opmerkelijke en veelkleurige schilderijen. Haar werk wordt gekenmerkt door een spel van lijnen en contrasterende kleuren, waarin de toeschouwer wordt geprikkeld om zijn of haar fantasie en zin voor abstractie de vrije loop te laten.

Greet Dijkstra haar werk geniet grote belangstelling tot ver over de landsgrenzen, waardoor ze terecht als een ambassadeur van Appingedam mag worden genoemd.

Kniestraat 6  -  9901AD APPINGEDAM
Tel: 0596 62 82 340  -  www.greetdijkstra.nl

 


De synagoge

De voormalige synagoge is een rijksmonument gebouwd in 1801 en is daarmee de oudste in het noorden van het land. Het gebouw speelde een belangrijke rol in de rijke joodse geschiedenis van Appingedam. Deze geschiedenis is terug te vinden in het gebouw. Uniek zijn het blauwe sterrenhemel plafond en de boekenkast met de levensverhalen van gedeporteerde inwoners van Appingedam. Verder is ook het metaheerhuisje bij de joodse begraafplaats te bezoeken.

Broerstraat 6  -  9901 EK Appingedam
www.synagogeappingedam.nl


De Noordelijke Kunsthof

De Noordelijke Kunsthof Appingedam  is met de voordeur  gelegen aan het mooie Cleveringaplein. Het plein waaraan  het  “Artiveer “ aanmeert. De achterdeur grenst aan het Damsterdiep.

In het voormalig pakhuis  Blankenstein, een prachtig oud pand, is de galerie gevestigd. Iedere 7 weken is er een nieuwe expositie met schilderijen etsen, fotografie, beelden, keramiek of ander ruimtelijk werk.Tijdens Artiveer gaan we extra activiteiten organiseren; demonstratie etsen, workshop, portret tekenen, muziek, etc.

11 mei in de Kunsthof:

Expositie 4 x Klassieke Academie
Keimpe van der Kooi, Rutger Hiemstra, Piet van der Hoef. Drie van de kunstenaars schilderen vanuit hun eigen beleving, kleurige stillevens, landschappen en stadsgezichten. Marco de Vente toont zijn etsen en houtsneden.
Marco de Vente  is 11 mei  de hele dag aanwezig en laat zien hoe een droge naald ets gemaakt wordt.  Ook kunt  u onder zijn leiding zelf aan de slag.

Blankenstein 2 - Appingedam
info@denoordelijkekunsthof.nl  - www.denoordelijkekunsthof.nl


Gereformeerde kerk

De aan het Damsterdiep gelegen Gereformeerde Kerk vindt haar oorsprong in 1926. Architect Egbert Reitsma kreeg de opdracht om een oude te kleine kerk op dezelfde locatie te vervangen. Hij koos ervoor om de Amsterdamse School als bouwstijl te hanteren, resulterend in dit prachtige gebouw aan het water. Reitsema's grote plannen bevatte ook een galerij in de kerk, deze werd pas later in 1977 door architect De Vries alsnog geplaatst. De galerij is beïnvloed door constructivistische groepsgenoten van de De Ploeg dat resulteerde in een kleurrijk geometrisch-abstracte interieur. De prachtige Gereformeerde Kerk is erkend als rijksmonument en daarom zeker de moeite waard om te bekijken.

Expositie in het kader van 'Feest van de Geest'
Peter Tholen, afgestudeerd aan de Klassieke Academie te Groningen heeft het thema levensadem vertaald naar zijn schilderijen waarop voornamelijk orgels te zien zijn.

Dijkstraat 73  -  9901 AP Appingedam
www.gkvappingedam.nl


De Groninger Zilverkamer

Wie vaart door de Damster grachten, ziet slechts de buitenkant van de stad en wordt vanzelf nieuwsgierig. Eenmaal binnen in de Groninger Zilverkamer van het Fonds Eemsmond glimt de rijke geschiedenis van de provincie je tegemoet. En wie vóór 16 juni komt, pikt nog een graantje mee van “100 jaar Groninger Ploeg,” kunst uit particulier bezit. De Groninger Zilverkamer is gehuisvest in het voormalige bankgebouw tegenover de Nicolaïkerk.

11 mei in de Zilverkamer

Expositie Een reis door honderd jaar Ploeg
Groninger Zilverkamer heeft t/m 16 juni de expositie "Een reis door honderd jaar Ploeg". Schilderijen van vele oud leden van de Groninger kunstkring “De Ploeg” zijn hier te bewonderen.
Daarnaast wordt het Gronings kerkzilver tentoongesteld, aangevuld met schenkingen en/of aankopen van particulieren uit de provincie.

Oude Kerkstraat 1  -  9901 JB Appingedam
Tel. 0596 65 69 40  -  www.degroningerzilverkamer.nl

Deel deze pagina