Kerken- en Marentocht

De kerken- en marentocht is een dag-arrangement, onder leiding van een gids, waarbij varend met het Damsterveer door de Groninger maren wierdedorpen en historische kerken worden bezocht. Vrijdag 7 juni en vrijdag 6 september 2019 zijn de eerste tochten gepland, hier kunt u zich individueel voor aanmelden. Dit arrangement is ook voor groepen te boeken op een datum naar keuze.

VRIJDAG 6 SEPTEMBER IS UITVERKOCHT!!!


Kerken en Maren

Het noordoosten van de provincie Groningen kent vele wierde dorpen. Deze wierdedorpen, met vaak één historische kerk, herinneren vandaag de dag aan de vroeg middeleeuwse  nederzettingen. De dorpen werden, in de tijd voor de dijken, op een kunstmatige heuvel gebouwd ter bescherming tegen het water. De wierdedorpen zijn met elkaar verbonden door maren. De maren zijn veelal natuurlijke waterlopen die hun oorsprong hebben in de vroegere zeeslenken.


Waar gaat u naar toe

Ontvangst is in de Damster stadshaven met koffie/thee en de heerlijke traditionele poffert of iets anders lekkers.
Vanuit Appingedam gaat de Damsterveer: varend door het oude stadscentrum, onder de hangende keukens door, richting het buitengebied met als eerste stop Oosterwijtwerd.
De Mariakerk in dit wierdedorp is een van de oudste bakstenen kerken en vertelt het verhaal van haar eeuwen oude historie.
De vaartocht wordt vervolgd naar Leermens. Vanuit de Damsterveer is het een klim naar de Donatuskerk. Bovenop één van de hoogste wierden is het dorp en de omgeving mooi te zien en de kerk (oorspronkelijk uit 1050) met mooie middeleeuwse beschilderingen (ca. 1400) te bewonderen.

Het programma

De hele dag zal een gids u vergezellen en meenemen in de geschiedenis van de omgeving en de kerken. Hierin wordt ook het verhaal vertelt van de oude steenfabrieken, oliemolens, mosterdmakerijen en afgravingen van meerdere wierden.

De dag begint om 10:30 uur met een koffie & gebak ontvangst In Appingedam; in Oosterwijtwerd is een lunchstop en in Leermens een kleine HighTea, alles in lokale horeca gelegenheden. De kosten, all-in, bedragen voor deze dag € 45,-- pp

Rond de klok van 18 uur is de terugkomst in Appingedam en zijn er diverse horeca gelegenheden om de dag met een diner af te sluiten. Vraag naar de mogelijkheden.

Reserveren dagkaarten

VRIJDAG 6 SEPTEMBER IS UITVERKOCHT!!!

De kosten, all-in, bedragen voor deze dag € 45,-- pp
Reserveer alvast uw dagkaarten. Voor elke geplande datum zijn er maximaal 45 kaarten beschikbaar. Vol = vol.
Reserveren kan tot een week voor de geplande datum.

Inlichtingen: VVV Appingedam
Mevr. Dineke van Dijken - tel. 06 21 90 70 03.  (alleen tijdens kantooruren)
arrangementen@topvangroningen.nl

Damsterveer

Het Damsterveer vaart voor het 5e jaar door de wateren van Appingedam en omgeving. De traditionele veer met 46 zitplaatsen  verzorgt van april t/m september vaste rondvaarten door de grachten van Appingedam en rondvaarten voor groepen die een dagje op stap zijn.


Zelf een keer op stap?

Familie- of bedrijfsuitje met de Damsterveer?
(max. 46 personen)
Rondje Appingedam, duur ca. 1 uur
tot 25 personen € 75,00. Iedere persoon meer € 3,25 tot een maximum van € 125,00. Inclusief schipper, brugbediening en inzet van een gids is mogelijk.
Vraag naar de mogelijkheden en prijzen.
arrangementen@topvangroningen.nl
Of lees meer op 'Ontdek Appingedam'

Deelnemende Horeca

Ontvangst in Paviljoen Overdiep, in de haven van Appingedam met koffie/thee en een Groninger specialiteit of appelgebak. De lunch wordt geserveerd in Eetcafé de Boerderij in Oosterwijtwerd. Dorpshuis Aig'n Heerd in Leermens verzorgt graag uw mini High Tea.

Na terugkomst in Appingedam zijn er diverse eetgelegenheden om op eigen gelegenheid de dag te besluiten.

Kerken en Marentocht

Deze Kerken en Marentocht is tot stand gekomen door een samenwerking van het Damsterveer, Stichting Oude Groninger Kerken en VVV Appingedam.

De Stichting Oude Groninger Kerken stelt zich ten doel: het in stand houden van historische kerkgebouwen in de provincie Groningen en het bevorderen van de belangstelling hiervoor.


Deel deze pagina