NTGent / Luk Perceval - Black, The Sorrows of Belgium I: Congo

NTGent / Luk Perceval - Black, The Sorrows of Belgium I: Congo

Topreggisseur Luk Perceval baseert Black, het eerste deel van de triologie The Sorrows of Belgium, op een waargebeurd verslag van een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis: de Afro-Amerikaan William Henry Sheppard.The Black Livingstone

Sheppard ook wel ‘the Black Livingstone’ genaamd, reisde in februari 1890 als missionaris vanuit New York via Londen naar Afrika. Samen met zijn witte reisgezel Sam Lapsley – beide mannen zijn nog prille twintigers op dat moment – begint hij aan een ingrijpend avontuur op compleet onbekend terrein. Hij valt van de ene verbazing in de andere.

Leopold II

Lapsley gaat fysiek aan deze missie ten onder, maar Sheppard weet zich echter goed te redden. Als het geld van de kerk op is moet hij terugkeren naar Amerika voor nieuwe fondsen. Bij die terugkeer spaart hij zijn kritiek op de wantoestanden in Congo niet. Hij is een van de eersten om de mensonterende exploitatie door Leopold II aan te klagen.

Vurige lezing

In Black wordt een reconstructie gemaakt van Sheppards authentieke reisverslag. Hij schuwde bij zijn vurige lezingen om missiegeld te verzamelen het dramatische effect niet en stelde kunst- en gebruiksvoorwerpen ten toon. Hierbij inspelend op de hang naar exotiek bij de doorsnee westerling.

Amerika

In het Amerika van die tijd zorgden Sheppards lezingen voor veel commotie. Zo werden omwille van zijn huidskleur in de theaters waar hij optrad voor het eerst ook zwarte toeschouwers toegelaten. Zijn verhaal getuigt van een diepgewortelde angst voor het onbekende en van een alomtegenwoordig racisme.

Meertalige voorstelling met Nederlandse en Engelse boventitels.

The Sorrows of Belgium

De voorstelling Black is het eerste deel van de trilogie The Sorrows of Belgium, waarin regisseur Luk Perceval drie cruciale periodes uit de Belgische geschiedenis onder het vergrootglas legt. De trilogie is vernoemd naar de Belgische driekleur. In Black buigt Perceval zich over het koloniale verleden en de exploitatie van Congo onder de Belgische koning Leopold II (1885-1908). In juni 2020 is in SPOT/Stadsschouwburg deel 2 te zien, Yellow, dat gaat over de collaboratie tijdens de tweede wereldoorlog. In seizoen ’20-’21 sluit Perceval zijn trilogie af met Red, over de terreuraanslagen in Brussel.