Start Groninger Orgelzomer

Start Groninger Orgelzomer

In 1969 was er ook een bijeenkomst in de Der Aa-kerk. Toen verzamelde zich daar liefhebbers en internationale deskundigen op het gebied van orgels, muziek en cultureel erfgoed om te praten over die unieke schat die verstopt lag in de oude kerken van de provincie Groningen: de historische orgels waarvan sommige meer dan 400 jaar oud waren. Veel van deze orgels lagen er vergeten en verwaarloosd bij en dat moest veranderen, besloten de aanwezigen. Datzelfde jaar werd de Stichting Groningen Orgelland (SGO) opgericht die voortvarend aan de slag ging om de orgels te redden en weer in oude glorie te herstellen.

Nu, 50 jaar later, is de staat van het Groninger orgel een totaal andere: de meeste orgels – óók die van de Der Aa-kerk – zijn gerestaureerd en staan er weer uitstekend bij. En dat is op z’n minst mede te danken aan het werk dat de SGO en de steun van de vele donateurs uit binnen- en buitenland.

Urban House
Op het programma muziek van de beide gerestaureerde Schnitgerorgels in de Der Aa-kerk en de Martinikerk, bespeeld door de drie titulaire organisten Peter Westerbrink (Der Aa-kerk), Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar (beiden Martinikerk).

Peter Westerbrink speelt vanaf 13.30 uur in de Der AA-kerk op het orgel en verschillende prominenten, onder wie orgel-professor Hans Fidom, gaan in op het verre verleden, de laatste 50 jaar, de huidige situatie en natuurlijk op de toekomst, waarin het Groninger orgel onwrikbaar deel moet uitmaken van de Groninger identiteit. Ter illustratie laten organist Vincent Hensen en een danser van Urban House Groningen met een combinatie van orgelmuziek en moderne dans zien en horen dat het orgel als instrument verrassend goed buiten de gebaande paden kan treden. En daarmee ook nieuwe doelgroepen aan zich kan binden.

Avondconcert
De dag wordt afgesloten met een concert in de Martinikerk (aanvang 20.00 uur), met Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar op het beroemde Martiniorgel, waarmee de Orgelzomer Groningen 2019  is geopend. Tot 7 augustus is er vervolgens de ‘Schnitger Meets…’ tiendaagse met concerten, excursies en internationale Masterclasses.

Kontakt

  • Akerkhof 2
    9711 JB Groningen
start navigatie