90 jaar Maigret in Delfzijl

90 jaar Maigret in Delfzijl

Bezoek diverse activiteiten om de sterfdag van de schrijver Georges Simenon en de ‘geboorte’ van zijn personage Maigret te herdenken.

Een bijzonder gezelschap verblijft op 4 en 5 september in Delfzijl: de literaire vereniging “Les Amis de Georges Simenon”. De groep herdenkt met dit bezoek de sterfdag van de schrijver Georges Simenon en de ‘geboorte’ van zijn personage Maigret. 

Het gezelschap maakt onder leiding van een gids een uitgebreide Maigret wandeling door Delfzijl, houdt een openbare ronde tafel bijeenkomst en zal op de tweede dag, na een bezoek aan het beeld van Maigret, ontvangen worden door Burgemeester Beukema op het gemeentehuis. In dit gezelschap zal de zoon van Simenon, John Simenon aanwezig zijn. Als ook Jean Baptiste Baronian, Academicus van de Belgische Academie voor Franse literatuur.

Ronde tafel bijeenkomst
Het literaire gezelschap, bestaande uit 23 Belgen en 4 Fransen, verblijft in het hotel dat als het logeeradres van Maigret omschreven werd: Hotel Boven Groningen. Hier houdt het gezelschap op woensdag 4 september om 20:30 uur een openbare bijeenkomst. Een 4-tal leden zullen beschrijven wat Maigret betekende voor George Simenon. Er is beperkt ruimte voor publiek om dit bij te wonen. De voertaal is Frans. Aanmelden kan via onderstaand mailadres.

Bezoek aan beeld en sprekers
Donderdag 5 september zal het gezelschap in de ochtend vanaf Hotel Boven Groningen naar het bronzen standbeeld van Maigret aan het Damsterdiep wandelen. Rond de klok van 10 uur zullen hier 3 sprekers het woord nemen en de omstandigheden beschrijven van het ontstaan van het Maigret personage in Delfzijl, de geschiedenis van het standbeeld en zoon John zal de invloed van Maigret op het succes van zijn vader nader belichten. Publiek is welkom om hierbij aanwezig te zijn, ook hier zal de voertaal Frans zijn en aanmelden is gewenst.

Geïnteresseerden voor de bijeenkomsten op woensdagavond of donderdagochtend dienen zich aan te melden via email: sieneke@topvangroningen.nl. U zult een bevestiging per mail ontvangen indien er nog ruimte is.

Wilt u op eigen gelegenheid in de voetsporen treden van Simenon en Maigret, dan kunt u bij VVV Delfzijl de wandeling ‘Maigret in Delfzijl’ (ca. 5 km) ophalen.

Meer informatie: eemsdelta.groningen.nl/maigret