De 21e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

De 21e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

Het jaarlijks brede overzicht van hedendaagse realistische en figuratieve kunst.

De 21e editie van de ORT; dat klinkt volwassen. Eindelijk. Een museum van 21 jaar… en een serie van realistententoonstellingen die al even oud is. ‘Da’s ja mooi ja!’, zou men hier in Groningen zeggen en weer over gaan tot de orde van de dag. Maar zou er ook niet eens een moment komen dat we zeggen: ‘ist ja ‘ns kloar, ja?’ In het verleden vreesde ik wel eens voor de komst van zo’n moment, maar sinds de nieuwe, grotere locatie in Appingedam is dat toch minder geworden. Misschien rolt die ORT toch nog wel langer voort dan ooit gedacht. Waarom?

Allereerst is daar die merkwaardige mix van kwantiteit en kwaliteit. Er zijn – sinds de grotere locatie van het museum in Appingedam – de afgelopen 11 jaar telkens zo’n 100 tot 120 kunstenaars die aan de ORT meedoen met ruim 500 werken. Daarvoor (nog op de 2e locatie in Venhuizen) was dat de helft (en in het begin, op de 1e locatie in Venhuizen, zelfs een kwart). Het huidige aantal lijkt nu precies goed om voor voldoende variëteit in vaardigheid, visie en vakmanschap borg te staan. Het zijn ook bepaald niet de minste kunstenaars die hier meedoen, maar daarnaast is ieder jaar ook een oogje open gehouden voor ‘nieuw’, ‘jong’, ‘anders’, en nog wel meer. Dat is geen afspraak, geen plan of opzet; dat gebeurt gewoon. Maar daardoor treden er wel telkens kleine verschuivingen op in de totale presentatie en ‘verjongt’ op natuurlijke wijze, het kunstenaarsbestand waar 21 jaar geleden mee werd begonnen. Ook dat houdt het voor de bezoeker verrassend. Overigens is de jongste deelnemende kunstenaar 28 en de oudste 91 jaar.

Er wordt op de ORT ook een wijd scala aan technieken geboden: van verf tot foto, van knipsel tot krijt, van brons tot keramiek, en van schets tot ets, en zo meer. Maar daarnaast laten deze 109 kunstenaars u ook meekijken in hun wereld, in wat hen boeit en bezighoudt. En dat is eveneens enorm divers.

Een groot misverstand daarbij is dat de kunstenaars elkaar concurrenten zijn en dat zij onderling strijd zouden leveren om uw aandacht. Dat is volstrekte nonsens. Hoewel er bij deze tentoonstelling veel werk – behalve te kijk – ook te koop is, wordt hier bovendien helemaal niks verkocht. Nee, echt niet. Dat doen de kunstwerken namelijk zelf. Zij maken de klik met u als kijker. En in die sacrale ogenblikken maakt u, samen met het kunstwerk, uit of u tezamen verder gaat of niet. Kunst laat zich niet met verkooppraatjes aanprijzen.

Kunst is als goede wijn: eerst proeven en dan pas naar het etiket kijken.

Open: Vrijdag t/m Zondag 13:00 - 17:00 uur
Entree: Volwassenen: € 6,00
Kinderen tot 10 jaar: gratis
Van 10 tot 14 jaar: € 3,00
Jaarkaart: € 35,00