Expositie Bereiden en bewaren

Expositie Bereiden en bewaren

Expositie over het bereiden en bewaren van voedsel door de eeuwen heen. Deze expositie is geopend door Carolina Verhoeven, culinair etnoloog en bevlogen verteller over tradities op het gebied van het conserveren van voedsel.

Uit haar eigen collectie heeft Carolina een aantal objecten in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling. Zoals een weerglas met een kikker (in dit geval geen echte meer) erin. Vroeger stond dat bij de borgen en boerderijen wel in de kelder, een grote glazen pot met een laagje water en een houten trappetje. Als de meid zag dat de kikker omhoog kroop, zat er onweer in de lucht en moest de melk snel gekookt worden, anders werd hij zuur. Zo zijn er meer wijsheden van vroeger die nu niet meer algemeen bekend zijn.

Ook over het conserveren en bereiden van voedsel: tegenwoordig heeft iedereen een koelkast en een vriezer en zijn veel groenten en fruit het hele jaar door verkrijgbaar. Maar vroeger was het inmaken van groenten, fruit en zelfs vlees en het aanleggen van een wintervoorraad in veel gevallen noodzakelijk.

Op de tentoonstelling is een kelder ingericht met gevulde weckpotten en heel veel herkenbare producten van vroeger. Ook heel herkenbaar zijn de keukens uit de jaren '50 en van rond 1900 en natuurlijk een vitrine vol Tupperware, een productenlijn die tegelijk met de koelkasten de wereld veroverde.

Zo zal de tentoonstelling vast veel herinneringen oproepen bij elke bezoeker.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag  11 uur - 17 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen  13 uur - 17 uur

Entree
Volwassenen: € 5,00
Kinderen t/m 12 jaar: € 1,00
Kinderen 13 t/m 17 jaar: € 3,50
Museumkaart geldig