Expositie Blue Print

Expositie Blue Print

Expositie met werk van Inger Steyn, Janny Scheerhoorn en Harry Schomaker,

In 2005 ontving Inger Steyn als talentvolle academieverlater ´Het Dooyewaard Stipendium´: een geldprijs, alsmede een halfjaars verblijf als Artist-in-Residence in hartje Blaricum om zich verder te kunnen ontwikkelen als zelfstandig kunstenaar. Ze geniet heel erg van het maakproces in haar werk, nieuwe wegen inslaan, niet eerder begane paden oplopen, kijken, proberen, nieuwe mogelijkheden ontdekken. Een paar jaar geleden kwam ze in aanraking met Cyanotypie (blauwdrukken worden ze ook wel genoemd) en werd erdoor gegrepen. In deze tentoonstelling laat ze daarvan een selectie zien. Cyanotypie is een oud fotografisch proces. Door in de doka papier met een speciale, lichtgevoelige emulsie te bewerken en vervolgens te belichten, ontstaan cyaan-blauwe afdrukken. Door af en toe een afdruk “om te kleuren” met thee of af te drukken op gekleurd papier, ontstaat weer een heel ander sfeerbeeld dat mij inspireert om verder onderzoek te doen in de mogelijkheden.

Het is voor Janny Scheerhoorn een uitdaging om plastisch materiaal te gebruiken voor een beeld wat niet voor de hand ligt. Een soort vreemdeling. Ook werkt ze op deze manier graag met papier of textiel. Het boeit haar om te ervaren hoe een omgeving invloed heeft op de kracht en de vorm van een project en omgekeerd.

Dynamiek en speelsheid past ze graag toe. Als ze aan een onderwerpwerkt, ziet ze meerdere opties. Uiteindelijk kiest ze dan voor een uitvoering met een eenvoudige vorm omdat dit beeld naar haar idee het sterkst spreekt. Verhalen vertellen hoort ook bij haar. Vandaar deze manier van presenteren. Naast dit alles wordt ze geïnspireerd door de natuurlijke vormen van planten en zaden, of door een bepaalde lijn of beweging die ze ziet.
De meeste keramiek wordt biscuit gestookt, daarna geeft ze het object een behandeling met sulfaten of raku glazuur. De volgende stap is pitfire of raku stook.

Harry Schomaker volgde de Textielschool in Enschede. Daar had hij een duidelijke voorkeur voor één van de technische vakken: het bedrukken van textiel. Hij ging uiteindelijk aan het werk als reclameman en had vanuit die functie jarenlang een nauw contact met drukkers, waardoor hij verdere affiniteit ontwikkelde met druktechnieken. Na een intensieve scholing in de ‘Werkmantechnieken’ ontstond een heel eigen stijl.

Aan de Frans Atlantische kust liggen de onderwerpen voor Schomaker voor het oprapen. De getijdenhavens van de oestervissers, de zoutmoerassen en de steiger- en loopplanken die de totebelvissers gebruiken, inspireren hem tot een lijnenspel dat zich herhaalt en in series voortdurend vernieuwt. Naast de Franse kust zijn o.a. ook stadsimpressies, het landschap rond de Ruiten Aa en het klooster van Ter Apel terug te vinden in het werk van de kunstenaar.

Op basis van een schets werkt Schomaker nat in nat. Hij mengt de inkt in exact díe kleuren die hij nodig heeft en bij zijn onderwerpen passen. Het drukken zelf, met inktrol, sjablonen en stempels, gaat daarna snel.

Entree gratis
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur

Deel deze pagina