Expositie Houtdrukken en tekeningen

Expositie Houtdrukken en tekeningen

Tentoonstelling van overwegend grote, aan het expressionisme verwante, houtdrukken in zwart-wit van de hand van kunstenaar, filosoof en dichter Asaph Ben Menahem.

Elke vrijdag t/m zondag van 14 tot 17 uur geopend
Toegang gratis!


Op reis, om het vege lijf te redden, dat van jou en dat van de jouwen die je zijn toevertrouwd. Je kan aan bezittingen alleen meenemen wat je kan dragen. Je bent met velen. Op dit moment zijn er meer dan 1,4 miljoen Syrische kinderen op de vlucht voor het oorlogsgeweld in hun steden en dorpen. We zien de beelden dagelijks. We zien ze voorbij komen als een zoveelste natuurramp.

Dat drukt het schetsje Exodus uit, direct, heftig, emotioneel en doeltreffend getekend. Het kan tegelijk een ontwerp zijn voor een veel groter werk of zelfs een installatie.  Dat is kenmerkend voor de werkwijze van de kunstenaar.  Hij maakt ontelbaar vele tekeningen, vaak  op  blaadjes van oude weggegooide boeken, een gewoonte die stamt uit zijn jeugd toen er weinig papier was. Sommige van die tekeningen veranderen in een groot werk.

Asaph Ben Menahem werd geboren in 1940 in Israel. Zijn ouders, die in Berlijn woonden, konden net op tijd ontkomen aan Hitlers geweld. Hij studeerde filosofie, literatuur en kunst in Jeruzalem en in Los Angeles. Was daar kunstdocent en was dat ook aan ABK Minerva en aan de  Klassieke Academie in Groningen. Verschillende musea in Amerika en in Israel bezitten collecties  van zijn werk.

Galerie DNKA toont een keuze van werk dat aan Exodus gerelateerd is. Erg bijzonder is de tentoongestelde houtdruk die Amalek heet, waarvan ook een druk in het bezit is van het Israel Museum in Jeruzalem. Hij meet  80 centimeter bij 5 meter: er stormen vele woeste ruiters woest en recht op de toeschouwer af. “Ze komen in golven,” citeert Asaph de Bijbel. De Amelek is een oudtestamentisch volk dat toen en nu symbool staat voor het kwaad per sé.  We kunnen ze nu associëren met ISIS of Boko Haram, etc.

Asaph beschikt over het talent om algemene menselijke angsten onder ogen te zien en tot uitdrukking te brengen, te bezweren soms, lijkt het, soms ook met humor. Hij vindt zijn beelden behalve in Bijbelse, literaire en filosofische thema’s, ook in dromen en alledaagse observaties.

www.asaphbenmenahem.com

Deel deze pagina