Houtdrukken en tekeningen van Asaph Ben Menahem

Houtdrukken en tekeningen van Asaph Ben Menahem

Tentoonstelling van overwegend grote, aan het expressionisme verwante, houtdrukken in zwart-wit van de hand van kunstenaar, filosoof en dichter Asaph Ben Menahem.

Toegang gratis!

Elke vrijdag t/m zondag  14.00 - 17.00 uur.

Op reis, om het vege lijf te redden, dat van jou en dat van de jouwen die je zijn toevertrouwd. Je kan aan bezittingen alleen meenemen wat je kan dragen. Je bent met velen. We zien de beelden dagelijks. We zien ze voorbij komen als een zoveelste natuurramp.

Dat zou het schetsje Exodus kunnen uitdrukken, direct, heftig, emotioneel en doeltreffend getekend. Het kan tegelijk een ontwerp zijn voor een veel groter werk of zelfs een installatie. Dat is kenmerkend voor de werkwijze van de kunstenaar. Hij maakt ontelbaar vele tekeningen, vaak op blaadjes van oude weggegooide boeken, een gewoonte die stamt uit zijn jeugd toen er weinig papier was. Sommige van die tekeningen veranderen in een groot werk.

Asaph Ben-Menahem werd geboren in 1940 in Israel. Zijn ouders, die in Berlijn woonden, konden op tijd ontkomen aan Hitlers geweld . Hij studeerde filosofie, literatuur en kunst in Jeruzalem en in Los Angeles. Was daar kunstdocent en was dat ook aan ABK Minerva en aan de Klassieke Academie in Groningen. Verschillende musea in Amerika en in Israel bezitten collecties van zijn werk.

De Kunsthof toont een keuze van werk dat aan Exodus gerelateerd is. Erg bijzonder is de tentoongestelde houtdruk die Amalek heet. Hij meet 80 centimeter bij 5 meter: er stormen vele woeste ruiters woest en recht op de toeschouwer af. ‘Een zee is over Babel gerezen, door de veelheid harer golven is zij bedekt,’ citeert Asaph de Bijbel in de houtdruk. De Amelek is een oudtestamentisch volk dat symbool staat voor het kwaad per se en voor de reden van een massale uittocht.

Asaph beschikt over het talent om diepe menselijke angsten onder ogen te zien en tot uitdrukking te brengen, te bezweren soms, lijkt het, soms ook met humor. Hij vindt zijn beelden behalve in literaire, filosofische en Bijbelse thema’s, ook in dromen en alledaagse observaties.

www.asaphbenmenahem.com

http://it-dimension.ath.cx:2280/artinprocess/en/2012/09/asaph-ben-menahem/

Deel deze pagina