Lezing Pauline Broekema

Lezing Pauline Broekema

Na illustere voorgangers als Guido Abuys, Geert Mak, Charles Groenhuijsen en Herman Pleij is nu de beurt aan Pauline Broekema, geen onbekende in Appingedam en zelf ook niet onbekend met Appingedam.

Historische vereniging Amasius is er in geslaagd om op 17 maart Paulien Broekema naar Appingedam te krijgen.

Geboren in Groningen heeft zij een grote journalistieke carrière achter de rug. Zij was meer dan 40 jaar verbonden aan het NOS journaal en het was landelijke nieuws dat zij bij de NOS stopte. Maar ook een groot aantal boeken heeft deze workaholic op haar naam staan. Haar meest recente boek is ontstaan in nauwe samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken, en beschrijft herinneringen tijdens en na de oorlog van een Joodse familie uit Appingedam. Ook haar lezing op de dam in Amsterdam tijdens de dodenherdenking op 4 mei was indrukwekkend.

Tijdstip: 14:30 uur
Entree: € 5,-- Voorverkoop VVV Appingedam & Delfzijl en de Readshop Appingedam

Pauline Broekema

Pauline Broekema, dochter van Swier Broekema, groeide op in de stad Groningen. Direct na de middelbare school koos ze voor de journalistiek. Ze begon bij de Meppeler Courant. Ze werkte daarna bij het Noordhollands Dagblad in Hoorn en vervolgens bij Hier en Nu-radio, de actualiteitenrubriek van de NCRV.

Sinds 1984 is ze redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws. Ze noemt zichzelf een 'journalistieke alleseter met een bijzondere belangstelling voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen, kunst, cultuur en volksgezondheid'.

Broekema is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze woont in het Gooi.

Naast haar vaste baan bij de NOS is ze schrijver. Haar laatste boek is Het Boschhuis dat in 2014 bij De Arbeiderspers verscheen. Het werd lovend besproken en er zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren van verkocht. Het portret van haar moeder op de omslag werd gemaakt door Annie Borst Pauwels.

In 2012 maakte Broekema, naar aanleiding van een reportage in het NOS Journaal samen met prof. Paul Sars een tentoonstelling voor het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek over de verzetsvrouw Diet Kloos en de dichter Paul Celan.

In 2013 hield ze de voordracht bij de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

In 2012 en 2013 deed ze met Helma Coolman onderzoek naar het onbekende Kamp Warschau. Ook hier vormde een reportage in het NOS Journaal de basis. Broekema en Coolman leverden materiaal voor een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en schreven samen een boek over het kamp.

Eind 2018 nam Broekema, na 34 jaar als journalist, afscheid van de NOS.

Bron: Wikipedia

Ga voor meer informatie naar paulinebroekema.nl

Deel deze pagina