Stille Paas Retraite

Stille Paas Retraite

Je moet het eens in je leven gedaan hebben. Het lijkt een trend en wellicht een blijvende behoefte om ook ruimte te maken voor zoiets als stilte. Een opmerkelijke en confronterende tegenhanger van het leven van alledag.

Je mond houden en stil zijn, dat avontuur kan je al tien jaar beleven in Zandeweer. Meerdere malen per jaar gaat de poort bij de ingang van het terrein een paar dagen dicht, de telefoon uit en geniet er een gemêleerd gezelschap van zo’n 15 deelnemers van niets dan fluitende vogeltjes, wuivende bomen en drie maal daags aanschuiven aan een buffet.

De stilte uitdaging op de ruimte van het Noord Groningse land.
Rust, regelmaat en drie dagen je mond houden.

Ingrid Koetzier, organisator van de dagen, geeft diverse trainingen en workshops waarin het niets wordt benadrukt. Als bewoner van herenboederij Eissingeheem geniet ze zelf ook erg van de retraites.
“In het begin soms wat ongemakkelijk en zoekend als je ‘de stilte bent ingegaan. Hoe doe ik dat als ik aan tafel de boter wil dan?"

Het is de eerste dag even wennen
Maar uiteindelijk vertrouwd alsof je onder vrienden bent. Terwijl de meeste deelnemers mensen zijn die je helemaal niet kent! Spannend ook zeker wel, wat komt er boven? Zijn er onverwachte emoties? Voel ik straks onstuitbare neiging om te gaan praten? Krijg ik geen lachbui?

Maar ontspannend is het ook, weg van de wereld, in een coconnetje, er is eindelijk tijd voor de rek- en strekoefeningen, er zijn vele uren waarin je zelf kan bepalen wat je gaat doen en je hoeft tegen niemand ‘aardig’ te zijn! Binnen een dag zit iedereen eigenlijk meestal in het ritme, laten ze zich verzorgen en zie je ze inzakken en vertragen. Een ieder gaat zijn eigen weg, komt hier ook met zijn eigen redenen. De een wil even de drukte van het werk of gezin achter zich laten, en weer een ander heeft gewoon even rust nodig. Of er is een belangrijke keuze te maken en je zoekt de rust en stilte om die beslissing te nemen.”

Het is niet stil…
De hanen op Eissingeheem kukelen erop los, extra hard lijkt het wel. De pannen van Pieter, de kok, schuiven over het fornuis, stiller wordt de wereld niet.
Maar jouw gedachten stroom vertraagd. Omdat je niet praat, omdat je niet hoeft te denken over wat je gaat zeggen, hoe je het gaat zeggen, wat er gezegd is en wat er gezegd had moeten worden.
Dat geeft een hoop ruimte in t koppie. En daar uit die hypnose geraakt van denken denken denken blijkt er nog een wereld te zijn. Van zintuigen, van het intens proeven van je eten, van de zon op de gezicht, van je handen om een kopje thee. Gebeurt gewoon vanzelf. Opeens is er aandacht.

Waar je in de running van alle dag je maaltijd naar binnen schuift is er nu volle aandacht voor de smaak en de hoeveelheid en de beweging, je hebt niks anders te doen!.
En zo samen zitten en niks zeggen…Het is bovenal een indrukwekkende ervaring om – te midden van anderen – in jezelf verzonken te blijven. Zij blijven ook stil en je raakt steeds meer op je gemak met jezelf. De anderen versterken de ervaring. Iets wat je thuis op jezelf niet voor elkaar krijgt.

De ervaring gaat voorbij aan luieren of vakantie.
Er zijn meditaties waar je aan deel kan nemen om je bewust te worden van de gedachten stroom. De meeste deelnemers hebben wel een intentie om te onderzoeken wat er gebeurt, wat er is en wat er kan met de ruimte en de rust. Zoek een boom op om tegen aan te zitten en blijf….

En zo zijn er meerdere mensen die regelmatig terugkeren. Ze vertellen dat elke keer weer de ervaring anders is. De ene retraite is enerverend, de ander is vredig, soms wonderbaarlijk en eigenlijk altijd vruchtbaar op een of andere manier. Een gewoonte maken van op de stopknop drukken en een paar dagen terug naar af, dat werkt! Naar buiten, naar jezelf en daar voorbij. De stilte, niet als heilig doel op zichzelf maar een moment van bezinning; waar ben ik mee bezig, is dit wat ik wil, wat is er ook alweer nog meer, wat zijn er voor keuzes te maken?

Volledig verzorgd, eigen kamer, fantastisch uitgebreide vegetarische maaltijden, sauna, kampvuur, hottub, retraitesessies op DVD van Eckhart Tolle, Vipassana en actieve meditaties.
Mogelijkheid om buiten op een veldbed met bivakzak onder de sterren te slapen.
Prachtige stille natuurplek, midden in de velden..

Aanvang zaterdag 20 april 10 uur tot maandag 22 april 15 uur.
Arriveren vrijdagavond is mogelijk.

Prijs € 210,-- voor 3 dagen inclusief eigen kamer, alle maaltijden, overnachtingen en faciliteiten.
Beperkt plaats. Graag reserveren via info@buitengewoonleven.nu

Deel deze pagina