Theatervoorstelling 'Aan de andere kant'

Theatervoorstelling 'Aan de andere kant'

Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de Nederlands-Molukse geschiedenis, vanaf het moment dat na de onafhankelijkheid van Indonesië de Molukse KNIL-soldaten naar Nederland kwamen om dat het thuis op de Molukken niet meer veilig was.

De eerste voorstelling, Een tijdelijk verblijf, staat in september en oktober op de planken in de Molukse kerken in Appingedam en Hoogkerk en in de Waterstaatkerk in Bovensmilde.

Elke avond zijn er twee voorstellingen, één om 19:30 uur en één om 21:15 uur. De kassa is vanaf een uur voor aanvang geopend.

Regie: Hiepie Hoogeveen. Met o.a. Roger Goudsmit, Nel Lekatompessy en Nynke Heeg.
Kaarten voor de try-outs op zaterdag 15 en dinsdag 18 september in de Molukse kerk in Appingedam kosten €10,00 per stuk. Kaarten voor de reguliere voorstellingen €12,50. Kaarten zijn te koop via www.adak-theater.nl

Op 21 maart 1951 meerde de Kota Inten aan in Rotterdam. Aan boord bevonden zich talloze Molukse oud KNIL-soldaten en hun families. Zij kwamen naar Nederland voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn en werden ondergebracht in verschillende woonoorden verspreid door Nederland. Veel van die woonoorden deden in de Tweede Wereldoorlog dienst als concentratiekampen. In alle gevallen waren de omstandigheden op z’n best primitief te noemen in de kampen. Maar dat was niet erg, want ze hoefden er maar een paar maanden te bivakkeren…
Toch?
Het liep anders. De Molukkers konden niet terug naar Ambon. Ze zweefden tussen wal en schip: het waren geen Nederlanders, maar naar huis kon ook niet.

Een tijdelijk verblijf
Theus Melanesy (Roger Goudsmit) is één van de KNIL soldaten die naar Nederland werden overgebracht. Als hij bij aankomst direct uit zijn functie wordt ontheven, neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Zijn vrouw Gabriela (Nynke Heeg en Nel Lekatompessy) probeert haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe en vreemde land waarin zij wonen.

Een verhaal met verschillende tijdslagen, met elkaar verbonden door film, muziek, een koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots).

De speellijst (de voorstellingen spelen twee keer op één avond)

  • Woensdag 19 t/m zaterdag 22 september om 19.30 en 21.15 uur in de Molukse kerk in Appingedam
  • Woensdag 26 t/m zaterdag 29 september om 19.30 en 21.15 uur in de Molukse kerk in Hoogkerk
  • Woensdag 3 t/m zaterdag 6 oktober om 19.30 en 21.15 uur in de Waterstaatkerk in Bovensmilde

Deel deze pagina