Tocht om de noord

Tocht om de noord

Het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord in het laatste weekend van september 2018 is een culturele ontdekkingstocht waarbij de wandelaar letterlijk de provincie Groningen van binnenuit ontdekt.

Vergezichten van De Ploeg
De Ploeg was een Nederlandse kunstenaarsvereniging, opgericht in 1918 als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen. Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink.

Het wandelfestival Tocht om de Noord brengt het ontstaan en de ontwikkelingen van deze bijzondere Groningse kunstkring op 29 en 30 september 2018 op een bijzondere wijze uitgebreid onder de aandacht. De wandelaar maakt een ontdekkingstocht door Groningen, waarbij hij geleid wordt door (letterlijke en figuurlijke) vergezichten van De Ploeg.

Het is voor organisatie de aanleiding om Tocht om de Noord in het teken te zetten van dit 100 jarig jubileum.  ‘Op elke kruising wordt het landschap verbeeld door De Ploeg. De wandelaars zien het landschap door de ogen van honderd jaar geleden, je merkt ook hoe het landschap is veranderd. Reproducties van De Ploeg worden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het  landschap waar ooit werd geschilderd, hiermee werken we nauw samen met het Groninger Museum.’

Populair 
De populariteit van Tocht om de Noord is zeer groot. Binnen een half uur na de inschrijving is het evenement volgeboekt en zijn alle 5.000 plaatsen vergeven. Jaarlijks worden duizenden wandelaars die graag mee willen, teleurgesteld. Maar organisator Peter Velthuis kan niet meer deelnemers toelaten. ‘We willen juist dat Tocht om de Noord een bijzonder evenement blijft, waarbij je niet constant in de file staat. 

Route
De centrale start- en finishplek is dit jaar in Winsum, hier wordt op beide dagen verzameld en gefinisht. Dit jaar loopt de route op hoofdlijnen van Drenthe tot aan het Wad, volgens de 2e regel van het Gronings volkslied. 

Praktische Informatie

Data: 29 en 30 september 2018
Starttijden: van 06:00 uur tot 11:00 uur

Startplaats: Winsum
Route: schilderachtige routes  
Afstand: 80 kilometer in twee dagen. Ook kortere etappes mogelijk. 40 en 20 km

Startplaatsen op zaterdag 29 september
Warffum
 (40km): Hogeland College (HHC), A.G. Bellstraat 2, 9989 AT Warffum
Loppersum (26km):  , Hotel Spoorzicht, Molenweg 11, 9919 AE Loppersum
Winsum (Finish): TodN Tent, Het Aanleg (einde weg), 9951 SJ Winsum

Startplaatsen op zondag 30 september
Haren 
(37km): Cafe De Middelhorst, Oude Middelhorst 1, 9751 TK Haren
Groningen (19km): Sportcentrum de ACLO, Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Winsum (Finish): TodN Tent, Het Aanleg (einde weg), 9951 SJ Winsum

Tocht om de Noord

Deel deze pagina