Het Hoogeland

Eén van de oudste cultuurlandschappen van Nederland, dat is het Hoogeland. 600 jaar voor Christus vestigden de eerste bewoners zich in het kustgebied. De strijd tegen het water bepaalde de ontstaansgeschiedenis; nu nog prijken middeleeuwse kerken op het hoogste punt in de dorpskernen, de wierden. Het landschap van het Hoogeland kent een ongekend hoge concentratie middeleeuwse kerken, schitterende borgen, en fraaie, vaak opgeknapte oude molens. Boerderijen, galerieën, musea: het Hoogeland heeft het allemaal.

Eeuwenoud cultuurlandschap
Het Hoogeland is een uniek, oud en ongeschonden weids landschap met wierden, maren, borgen, oude kerken met hun orgels en in het voorjaar en de zomer fraaie wuivende koolzaad- en graanvelden. De van oudsher zeer vruchtbare klei zorgde voor een welvarend akkerbouwgebied.

Wierden, dorpen en kerken
De dorpen zijn vaak op wierden gebouwd, omdat het gebied vroeger overstroomd werd door de zee. Er zijn veel romaanse kerken, prachtige boerderijen, architectonisch interessante woningen en een aantal interessante musea, die de cultuurhistorie centraal hebben staan.

Fietsen, wandelen en kanoën
Er is schone lucht, veel water en prachtige luchten. Voor de bezoeker zijn er verschillende mogelijkheden het gebied te verkennen. Dit kan met de trein, auto, fiets, kano of al wandelend. Eigen aan het gebied zijn de overnachtingsmogelijkheden op heel speciale locaties. Er zijn hotels, campings of bed & breakfast, kamperen bij de boer. Er zijn talloze wandelmogelijkheden. Langs de Waddenkust of dwars door de weilanden of op oeroude wandelpaden.
Voor de fietsliefhebber zijn er veel routes uitgezet. Er kan gefietst worden op de waddenzeedijken of een lange tocht gemaakt worden langs de Internationale Dollard Route.

Meer informatie?

Staat in Eemsdelta is de kunst- en architectuurgids, u vindt informatie over monumenten en kunstwerken in de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Eemsmond. Ook kunt u zelf auto-,fiets- en wandelroutes samenstellen. Lees meer>>

De Verhalen van Groningen vertelt op een verrassende en laagdrempelige manier verhalen over de cultuur en de geschiedenis van de provincie. Die verhalen maken we samen met inwoners en bezoekers van Groningen en met de (cultuur)historische organisaties in de provincie. Lees meer>>

Deel deze pagina