Bijzondere Architectuur

Verspreid over de regio bevinden zich prachtige panden gebouwd in de Amsterdamse School-tijd. Vele scholen, kerken, boerderijen en vooral woonhuizen zijn in deze expressieve baksteenstijl gebouwd. Deze bouwwerken dateren allemaal uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en geven stuk voor stuk blijk van stijlbewust Groningen. Deze karakteristieke architectuur was in die tijd in Groningen zeer populair. Sterker nog, deze bouwstijl heeft buiten de stad Amsterdam nergens zo'n grote navolging gekend als in provincie Groningen.

Hoofdkenmerk van de Amsterdamse School zijn het gebruik van veel baksteen en het toepassen van versieringen in de gevels en baksteen. Ook de horizontale brede ramen zijn typerend voor deze bouwstijl. Architecten als Egbert Reitsma, Siebe Jan Bouma en Evert Linge zijn verantwoordelijk voor de vele Amsterdamse School gebouwen in provincie Groningen.

Zie hier twee kenmerkende voorbeelden en onderaan méér locaties.

Gereformeerde kerk Appingedam
De Gereformeerde kerk aan de Dijkstraat 71 is in 1927 is gebouwd onder architectuur van Egbert Reitsma (Amsterdamse School). Deze kerk is de 4e Gereformeerde Kerk en is gebouwd op de plaats waar in de late Middeleeuwen oorspronkelijk de Munt van Appingedam heeft gestaan. In 1998 is de kerk geplaatst op de rijksmonumentenlijst als modern monument. Deze kerk is op 9 maart 2008 buiten gebruik gesteld voor de wekelijkse erediensten van de PGA. De kerk, de pastorie en het verenigingsgebouw Kabzeël zijn op 29 december 2010 verkocht. De kerk en de oude pastorie (OPEE) zijn aangegekocht door de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Appingedam en Kabzeël door de gemeente Appingedam.

Het Berlagehuis Usquert
Het Berlagehuis is het voormalige gemeentehuis van de zelfstandige gemeente Usquert, Het gebouw is een architectonisch monument dat in de jaren 1928 - 1930 is ontworpen en gebouwd door de beroemde bouwmeester Hendrik Petrus Berlage uit Amsterdam. Het is zijn enige raadhuis geworden en is van groot architectonisch belang vanwege de eenheid van interieur en exterieur en onderdelen tezamen.

Het gebouw is sinds 1991 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keijser te Amsterdam. Deze stichting streeft ernaar in het Berlagehuis een publieke functie te huisvesten en het (beperkt) toegankelijk te houden voor het publiek. Na een afspraak bestaan er altijd mogelijkheden om het gebouw van binnen te bekijken.