Synagoge Appingedam

Synagoge Appingedam

De synagoge aan de Broerstraat in Appingedam is gebouwd in 1801 en daarmee de oudste van de provincie Groningen. Het hemelsblauwe koepelplafond met gouden sterren, zon en maan maakt indruk op de bezoekers, die altijd aangenaam verrast zijn door de bijzondere sacrale sfeer van de zaal. Tot voor kort was de synagoge nog in gebruik bij een kerkgenootschap. De Stichting Oude Groninger Kerken heeft het gebouw en het bijbehorende Joodse schooltje gerestaureerd en er is nu een permanente tentoonstelling over de Joodse geschiedenis van Appingedam in de vorm van verhalen van voormalige Joodse bewoners. Het voormalige schooltje biedt onderdak aan B&B De Vijgenhof. 

In de synagogezaal worden geregeld concerten en lezingen georganiseerd, en tevens kan deze gehuurd worden voor partijen, vergaderingen, diners, bruiloften en culturele bijeenkomsten. Daarnaast is het mogelijk om Joodse diensten te houden.

De Synagoge is gratis te bezichtigen op: woensdag, vrijdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur Buiten openingstijden kan dit ook op afspraak.

Professor Cleveringa
De in Appingedam geboren jurist professor Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) is landelijk bekend vanwege zijn protestrede op 26 november 1940 tegen de anti-Joodse maatregelen die werden doorgevoerd op de Universiteit van Leiden, waar hij hoogleraar was. De rede die in 2015 uitgeroepen werd tot de Beste speech van Nederland, wordt jaarlijks over de hele wereld herdacht. De Verhalen van Groningen gaat in haar documentaire op zoek naar de morele echo van deze protestrede, die diep geworteld is in Cleveringa’s gevoel voor recht en vrijheid, ontstaan in Appingedam. Kijk voor meer info op https://bit.ly/2I7GBuZ
Bekijk de documentaire: https://www.youtube.com/watch?v=Y0wzc57wmfE
 

Eigenschappen & faciliteiten

Contact

Routebeschrijving starten

In de omgeving

Deel deze pagina