Wierden

Typerend voor het Groninger Landschap zijn de Wierden. Dit zijn eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van Groningen jarenlang beschermden tegen het water. Op deze wierden zijn tussen 500 voor Christus en 1000 na Christus dorpen ontstaan. Op het hoogste punt van de wierde werd vaak de dorpskerk gebouwd. Ook zijn er een aantal wierden afgegraven doordat ze door de bedijking van de Waddenkunst overbodig waren.

‘t Torentje van Spiek

Spijk is een van de mooiste wierdedorpen in Nederland. Het is een van de grotere dorpen in de gemeente Delfzijl en telt  zo'n 1250 inwoners. De wierde is opgeworpen op een vooruitspringende punt in de Fivel- en Eemsboezem. Op het hoogste punt van de wierde staat de Andreaskerk, ook wel bekend als het ‘torentje van Spiek' bezongen door Ede Staal. Om deze kerk ligt een prachtige ronde gracht. Bent u benieuwd wat er allemaal te doen is in Spijk? Kijk dan eens op www.spijk.net.

Wandelroutes

Het Jacobspad Groningen Drenthe, met als startplaats Uithuizen, sluit aan op de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het pad kronkelt over de mooiste paden door het prachtige karakteristieke landschap van de provincies Groningen en Drenthe naar het eindpunt Hasselt. Kijk voor meer informatie op jacobspad.nl.

Stichting Groninger Kerken biedt wandelroutes aan langs bijzondere kerken in deze omgeving. Kijk voor meer informatie op groningerkerken.nl

Het wad- en wierdenpad brengt u langs het wad en door historisch Groningen. Onverharde paden, groene dijken en bijna vergeten wegen over wierden langs maren en boerderijen. Kijk voor meer informatie over deze prachtige route op wandelnet.nl.