Termunterzijl

Dag van het Wad - Omgeving Termunterzijl

Kom tijdens Dag van het Wad de gezellige sfeer proeven in Termunterzijl. Naast een visje eten kunt u hier ook kijken bij een demonstratie garnalen pellen door de garnalenpelsters. Wandel even de dijk op langs de beeldengroep op de grens van land en zee. Op zondag zijn tevens het museumgemaal en het Visserijmuseum te bezoeken.  Een paar autominuten verderop ligt het Bezoekerscentrum Dollard. Maak hiervandaan een wandeling naar de zeehondenkijkwand of doe mee aan een van de natuurexcursies. Bekijk hieronder alle activiteiten in Termunterzijl en omgeving!

Let op: Niet alle activiteiten zijn beide dagen en voor sommige activiteiten is vooraf aanmelden noodzakelijk.

Waddenactiviteiten Termunterzijl e.o.


Bezoekerscentrum Dollard


Op een markante plek, net naast de dijk ligt bezoekerscentrum Dollard. Wie nader wil kennismaken met de Dollard kan het beste in dit bezoekerscentrum net onder Termunten starten. Bovenin het bezoekerscentrum is een prachtig uitkijkpunt dat goed zicht biedt op het rijke vogelleven in de polder Breebaart.

Nabij het bezoekerscentrum staat op de zeedijk de zeehonden-kijk-wand. Ongestoord kun je de zeehonden bij hoog water zien rusten aan de voet van de dijk (dit weekend optimaal tussen ca. 9:00 - 13:00 uur)

29 & 30 juni 12:00 - 17:00 uur
Gratis toegang
Locatie Dallingeweersterweg 30, 9947 TB Termunten
Lees meer >>>

Hotel Termunterzijl


Aan de Eemsmonding ligt ‘Termunterziel’ zoals de Groningers zeggen. Vlak bij de historische sluis ‘Boog van Ziel’ staat Hotel Termunterzijl. Voor een heerlijke lunch, een uitgebreid diner of gewoon een kopje koffie!

Tijdens Dag van het Wad kun je genieten van een speciaal waddenmenu a € 32,50
Vooraf | Termunter vissoep
Hoofdgerecht | Al het goede uit de zee met huisgemaakte frieten
Nagerecht | Parfait van abrikozen en Hooghoudt Wadwater
Bij dit speciale waddenmenu ontvangt u een gratis wadden-cocktail: een heerlijk aperitief met Hooghoudt Wadwater (t.w.v. € 7,50)

29 & 30 juni
Locatie Mello Coendersbuurt 39 - 9948 PN Termunterzijl
www.hoteltermunterzijl.nl


Museumgemaal Cremer


Het gemaal Cremer in Termunterzijl is gebouwd in 1930. Na de in gebruik name van het nieuwe gemaal Rozema in 2000, werd "Cremer" in 2002 een museumgemaal. Een museumgemaal, maar wel volledig functionerend en inzetbaar in geval van calamiteiten.
Het gemaal is zondags open en laten vrijwilligers de beide dieselmotoren (Brons en Werkspoor) enkele malen draaien. 

30 juni 13.00 uur tot 17.00 uur
Gratis toegang
Locatie Mello Coendersbuurt 1 Termunterzijl

Visserij museum


Het 3 jaar geleden geopende museum herbergt een rijke collectie voorwerpen uit het plaatselijk visserijverleden.

Daarnaast wordt de geschiedenis van de nabije omgeving er duidelijk verhaald. Dat verleden kenmerkte zich veelal door een bestaan van de zee en de strijd tegen de zee.

30 juni 13.30 uur tot 17.00 uur
Gratis toegang
Locatie Mello Coendersbuurt 38 Termunterzijl


Wandelen bloeiende natuur bij Oterdum


Wandeling bloeiende natuur bij Oterdum
Een gids van Het Groninger Landschap neemt u mee op excursie, op zoek gaan naar de bijzondere planten in deze omgeving. U zult verbaasd staan hoe je een industrieterrein ervaart als een natuurgebied.

30 juni - 13:00-15:00
Deelname gratis
Startlocatie: Kerkhofmonument Oterdum - Valgenweg 9948 PW  Borgsweer

Expositie NU EN OOIT


Een beeldengroep bestaande uit zeven draadstalen beelden, herkenbaar als menselijke figuren, zomaar bewoners van een dorp in hun dagelijks leven, bezig met familie, werk en spel. Daarbij staan ook zeven hoge (kerk)ramen De ramen geven zicht op de ruimte en de toekomst. Zij vormen ook een symbolische verbinding tussen het verleden en de toekomst. Naast de figuren en ramen zijn gele kuipen te zien, markeringen of bakens met zgn. QR codes waar de bezoekers via hun smartphone informatie krijgen over het dorp of over de omgeving.

Het eeuwenoude wierdenlandschap, het dorp Termunterzijl en het Eems-Dollard gebied vormen het decor voor deze beeldengroep op de grens van land en zee.

29 & 30 juni
Vrij toegankelijk.
Nabij gemaal Rosema op de dijk - Mello Coendersbuurt, Termunterzijl

Genoaten dòppen en pruiverijDe Hollandse garnaal is een lastig te pellen beestje. Maar de ervaren garnalenpelsters van Termunterzijl weten hier wel raad mee! Tijdens de demonstraties tonen zij hun behendigheid en ontdoen ze de garnalen vliegensvlug van hun schaal. Ze leren u graag het truckje. Natuurlijk mag u ook garnalen proeven.

29 & 30 juni - 13.00 - 17.00 uur
Deelname gratis
Locatie: Vispaleis Westerhuis, Mello Coendersbuurt 1-A, 9948 PL Termunterzijl

Wandeling Breebaart


Tijdens deze wandeling met een gids van Het Groninger Landschap geniet u van de natuur aan de Dollard en in polder Breebaart.

We maken een wandeling in dit unieke natuurgebied waarbij de vele soorten vogels te zien zijn.
Bij de kijkwand op de dijk van de Dollard zijn zeehonden met hun jongen te zien, die daar liggen te zonnen of aan het spelen zijn in het water.

De polder Breebaart heeft een belangrijke functie voor de trek van vissen die zowel in zoet- als zoutwater leven, zoals de driedoornige stekelbaars en de paling/glasaal. Slib uit polder Breebaart wordt gebruikt, na rijping tot klei, voor een proef met de Brede Groene Dijk. Gidsen zullen tijdens de wandeling uitgebreide informatie geven over alle aspecten.

30 juni - 13:00-15:00
Deelname gratis
Startlocatie Bezoekerscentrum Dollard
Dallingeweersterweg 30 9947 TB Termunten

Wandeling Struinen langs de DollardWat we deze middag precies gaan doen bepalen we samen bij aanvang van de tocht. In deze periode zijn er zeehonden, waarnaar we kunnen gaan kijken, ook zijn er veel soorten vogels te zien vanaf de dijk bij de Dollard.

Deze wandeling is specifiek bedoeld voor kinderen onder begeleiding van (groot-)ouder(s).

30 juni - 13:30-15:30 uur -
Aanmelden via www.groningerlandschap.nl
Deelname gratis
Locatie: Bezoekerscentrum Dollard
Dallingeweersterweg 30 9947 TB Termunten

2 wandelingen Termunterzijl


Twee wandelingen laten u kennismaken met heden en  verleden van dit gebied. Een kort bewegwijzerd ommetje  gaat langs de bezienswaardigheden in Termunten en Termunterzijl: kerk, sluizen en gemalen. Een langere route voert naar de Punt van Reide en Polder Breebaart, met zeehonden, ganzen, kluten en lepelaars. Beide routes beginnen bij de kerk in Termunten. Een groot deel van de route is verboden voor honden. Houd ook rekening  met drassige paden.

29 & 30 juni
Gratis
Download de folder of haal een folder bij het VVV Informatiepunt (Hotel Termunterzijl)

Deel deze pagina