Uithuizen en omgeving

Kom tijdens Dag van het Wad naar het eeuwenoude wierdenlandschap achter de zeedijk. Maak bij Bierum een virtuele toer over de dubbele dijk en ontdek alles over de ontwikkeling van dit gebied. Rij vervolgens door naar de gezellige minimarkt bij Rustpunt Wiksterstee, waar o.a. waddenzandkaarsjes gegoten en waddenstokbroodjes gebakken kunnen worden. Bezoek de expositie met prachtige waddenfoto’s en drink een waddensapje in Zeerijp of zoek het hoger op in de Meistertoren voor een blik over het Wad. En heeft u wel eens van Waddenvarkens gehoord? Ook zij zijn te bezoeken tijden de Dag van het Wad! U bent hier ook zo bij ‘De Hemelpoort’ voor een moment van rust, stilte en bezinning. Bekijk op onze website alle activiteiten op deze dagen in de omgeving Uithuizen - Godlinze – Zeerijp – Bierum!

Let op: Niet alle activiteiten zijn op beide dagen en voor sommige activiteiten is vooraf aanmelden noodzakelijk.


Omgeving Godlinze – Uithuizermeeden – Zeerijp – Bierum


Waddenvarkens


Een kleinschalig varkensbedrijfje vlak aan de wadden op bijna het noordelijkste puntje van Nederland. Hier worden op een diervriendelijke en duurzame manier bonte bentheimer varkens gehouden. De varkens hebben alle mogelijkheden om ook echt varken te zijn. Ze lopen het hele jaar door buiten in ruime weides waar ze heerlijk kunnen wroeten en lekker kunnen luieren in een modderpoel.

Zaterdag Openhuis

  • Rondleidingen op verzoek
  • De koffie en thee staan klaar
  • Boerderijwinkel met wadden-varkenvlees, andere vlees soorten en producten
  • Waddenvlees proeven (niet gratis); op de smooker bereidt

29 juni van 10:00 - 17:00 uur
Locatie: Langelandsterweg 121 Uithuizermeeden
Gratis entree
www.waddenvarkens.nl

Eten & Meer Bij Neel & Geer


Koken is hun passie en in de hun verbouwde boerderij aan de rand van Bierum nabij het Wad, vindt je het  knusse gezellige restaurantje, gemaakt in de schapenschuur.
Graag vertellen Neer & Geer hier meer over de dijkverbetering, de mogelijkheden van zilte landbouw door de dubbele dijk te hoogte van Hoogwatum. Tijdens Dag van het Wad wordt het verhaal duidelijk gemaakt aan de hand van informatiepanelen, beschikbaar gesteld door de Provincie Groningen. En beleef een virtuele toer over De Dijk of De Dubbele Dijk of bekijk de informatieve film over De Dubbele Dijk.

Gasten krijgen een gratis Waddenhapje bij het bestellen van een drankje. Het hapje komt van het Wad.

29 & 30 juni vanaf 11:00 -16.00uur
Locatie: Hereweg 10, 9906 PE Bierum
Gratis entree
www.bijneelengeer.nl


Poldermolen De Goliath


Bij de Eemshaven staat de meest noordelijke molen van het Nederlandse vasteland: De Goliath.
De molen is gebouwd om de Eemspolder te bemalen. In 1979 werd dit werk overgenomen door een nieuw gemaal en heeft de molen geen functie mee. Wel is hij dankzij de enthousiaste (vrijwillige) molenaar nog regelmatig in werking te bewonderen.

29 juni van 13:00 - 18:00 uur
30 juni van 10:00 - 18:00 uur
Locatie: Goliath’s pad 1-3, 9979 XG Eemshaven
Gratis entree
degoliath.rietkraag.net

Noordkaap


Het allernoordelijkste puntje van het vaste land van Nederland, Noordkaap, staat het kunstwerk ‘De Hemelpoort’.

Deze 2,5 meter hoge poort van staal is gemaakt door de Groninger kunstenaar René de Boer. Vanaf dit punt heft u vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het wad. Kom hier en geniet van een moment van rust, stilte en bezinning.

De hemelpoort is te vinden op de Waddenzeedijk ten westen van de de Eemshaven. Vanaf Uithuizermeeden is de Noordkaap bewegwijzerd.

29 & 30 juni, openbaar gebied, vrij toegang


Ristorante dell 'Arte


Restaurant dell ‘Arte in Godlinze is een ongeëvenaard Mediterraans restaurant waar Roberto Santanera voor u kookt. Met veel passie, temperament en verse ingrediënten bereidt hij voor u de meest eerlijke en heerlijke lekkernijen. Vanuit de open keuken worden de gerechten met veel zorg en plezier bereidt.

Speciaal Waddenmenu met gratis amuse en verrassing-waddengeschenk bij vertrek!
Dit menu is minimaal voor 2 personen en kost € 35,00 per persoon. Reserveren gewenst! 0596 58 1100

29 & 30 juni
Locatie: Allersmaweg 8, 9908 PD Godlinze

De Diek'n


Midden op het Hoogeland tref je een oase van rust, ruimte en gastvrijheid. Weidse uitzichten, ondergaande zon en een sterrenhemel zoals je zelden nog ziet.  Eetgelegendheid met terras, wisselende dagmenu's van verse streekproducten, eigen gemaakte taart, een goed glas wijn met een hapje.

  • Gratis Waddensapje
  • Lunch van het Wad
  • Expositie Waddenfoto's

29 & 30 juni
Expositie gratis toegang
Locatie: Dijkumerweg 2, 9914 TH Zeerijp


Creatieve doe markt - Wiksterstee


Je bent te gast bij een Wikster (Heks), de magische kast gaat open. Oma Heksje komt met leuke verhalen en liedjes. Je kunt kleurplaten kleuren van de Wikster van het Wad en Oma Heksje. De Buurheks staat er met haar kinderboek. Maar er wordt ook een elementenspel gedaan. Er komen piraten en Job out Spiek zingt zijn lied.

Wikster van het Wad houdt met bekenden en collega’s een Minimarkt, er is een Imker, verhalenverteller en creatief bezig met o.a.

  • Waddenzandkaarsjes gieten
  • Waddenstokbroodjes bakken

Er is muziek, koffie, thee, frisdrank en koek.

30 juni vanaf 13:00 uur
Gratis toegang
Locatie: Rustpunt Wiksterstee, Hoogwatum 5, 9906 TC Bierum

Kijkje over het wad vanaf Meister toren Uithuizermeeden


Bezoek de Meister toren; Evert Veenstra van eigenaar van Hotel Hunzego (naast de Mariakerk) neemt je graag mee, via een trap, naar boven in de toren van in de wit gepleisterde neoclassicistische kerk. Vanuit hier heb je een geweldig uitzicht over het Groninger weidse landschap en bij helder weer het prachtige Wad!

Deze markante toren  doet denken aan de toren van de Der Aa-kerk in de stad Groningen, beide zijn van dezelfde bouwmeester; Allert Meijer).

29 juni: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur
30 juni: 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur

Gratis toegang
Aanmelden / verzamelen bij Hotel Hunzego
Locatie: Paaptilsterweg 10, 9982 XR Uithuizermeeden

 


Ommetje Godlinze


Het dorp Godlinze is rond de tweede eeuw voor Christus op de oeverwal van de Fivelboezem ontstaan. De wierde van Godlinze is een van de hoogste van Groningen en er wordt gezegd dat het ook de meest gave wierde is. Het ommetje voert u langs markante plekken in het dorp zoals de ossenwegen en kerkepaden, de Pancratiuskerk en het historische grafveld.

29 & 30 juni
Gratis
Download de folder

Deel deze pagina