Dagje Borkum

Hoewel het eilandje Borkum vlakbij de kust van Groningen en Schiermonnikoog ligt is het eiland toch duidelijk anders dan de Nederlandse Waddeneilanden.
Leuke attracties op Borkum zijn het stadje, het strand en het kuurcentrum met verwarmd zeewater. Heel bijzonder is de zandbank met zeehonden vlak voor de boulevard.

Het stadje van Borkum

Het enige stadje van Borkum ligt aan de zijde van Schiermonnikoog aan het strand. Het is een bekend kuuroord door het schone zeewater en de pollenvrije zeelucht.

Vanaf het station van Borkum is het ongeveer 10 minuten lopen naar zee. Onderweg loop je langs diverse terrasjes van restaurants en cafés. In grote wellness centrum op Borkum is een zwembad met verwarmd zeewater. Je kunt er dus ook in de winter in zeewater zwemmen.

Het strand van Borkum

Borkum heeft net zoals de Nederlandse Waddeneilanden een breed strand. Bijzonder is de zandbank vlak voor het enige stadje op Borkum. Deze zandbank zorgt ervoor dat er voor de boulevard weinig stroming is. Voor hoge golven moet je iets verder het strand oplopen.

Bijzonder op de Duitse Waddeneilanden zijn de grote overdekte strandstoelen die je op het strand kunt huren. Op Borkum hebben deze strandstoelen vrolijke kleuren.

Als je iets verder van het stadje wegloopt is het strand rustig en kun je lange strandwandelingen maken. Op de zandbank liggen altijd zeehonden. Vanaf de boulevard kun je ze met het blote oog zien. Je kunt ook naar de zeehonden toe lopen.

De zeehondenbank van Borkum

Voor het strand voor de enige stad van Borkum ligt een zandbank waar ongeveer 200 zeehonden en kegelrobben liggen. U kunt er bij laag water naar toe lopen. Vandaar dat er een hek staat om te voorkomen dat de zeehonden teveel gestoord worden.

De zeehonden zwemmen vaak tot vlakbij het strand dus het is mogelijk dat u bij het pootjebaden plotseling oog in oog staat met een zeehond.

U kunt op Borkum met een boot langs de zandbank varen. Kaarten voor een rondvaart zijn te boeken bij het loket op het station van Borkum. Het is ook mogelijk om met een gids of met een huifkar vanuit de stad naar de zeehonden te gaan. De zeehonden worden bij de rondvaarten of begeleide excursies niet gestoord. Ga niet zelf met een kano of een zeilboot naar de zandbank.

De natuur van Borkum

Borkum ligt in Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer en er zijn gebieden aangewezen voor recreatie en rustgebieden. In de rustgebieden moet u op de wandelpaden en fietspaden blijven. Dit is met borden aangegeven.
Het handigste is een fiets te huren als je op Borkum bent. De fietsenverhuurder op het kleine station is gemakkelijk te vinden.

Deel deze pagina