Wadden

Wadden in Groningen

De Groninger Waddenkust grenst aan UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Een bijzonder gebied, waarvoor de basis is gelegd in de ijstijd en dat in samenspel tussen mens en zee verder gevormd is. Tegenwoordig treft u hier pittoreske wierdendorpen, authentieke molens, middeleeuwse kerken, kronkelende maren en altijd de dijk en daarachter de uitgestrekte Waddenzee vlakbij. Wij zetten 12 bijzondere waddenbelevenissen in Groningen voor je op een rij.

1. Wadlopen

Als je aan de Wadden denkt, denk je natuurlijk ook aan Wadlopen. In Groningen kun je op de bodem van de Waddenzee lopen vanuit Noordpolderzijl. Er worden ook boottochten vanuit Noordpolderzijl, Eemshaven en Delfzijl georganiseerd  die je meenemen het Wad op.

2. Noordpolderzijl

Loop de dijk bij Noordpolderzijl op om te genieten van het weidse uitzicht, aan de ene kant over de kwelders, aan de andere kant van de dijk het door mensenhanden geknede landschap. Een fantastische plek om tot rust te komen, voor een moment van bezinning of een goed gesprek. Vervolgens loop je de trap weer af naar café ’t Zielhoes. In de winter voor een glaasje glühwein of warme chocolademelk met slagroom. 's Zomers is het goed toeven op het gezellige terras met een koud biertje of goed glas wijn. (Bekijk de actuele openingstijden op de website van het Zielhoes.)

In 1811 is men in Noordpolderzijl begonnen met de inpoldering van de Noordpolder en de aanleg van de zeedijk met een uitwatering- en schutssluis. In 1981 is de sluis vervangen door gemaal Noordpolder en in 1987 is er een kunstwerk in de vorm van een steenmozaïek aangebracht. Hier tref je ook de kleinste zeehaven van Nederland. De getijdenhaven is het startpunt van wadlooptochten en een goed uitkijkpunt over de wadden.

3. Slapen aan het Wad

Op enkele plaatsen in Groningen kun je overnachten en de Waddenzee bijna aanraken en het zilte water ruiken.

  • Het Eemshotel in Delfzijl is een hotel op palen, dat op een werkelijk unieke locatie buitendijks in de Dollard staat. Een aantal kamers biedt een fantastisch uitzicht op zee.
  • Hotel Termunten in Termunterzijl heeft 2 hotelsuites op de bovenste verdieping van het hotel. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de zee en kunt u bij helder weer Duitsland zien liggen.
  • Bij het Zielhoes in Noordpolderzijl kun in je slapen op 't Noordelijkste puntje van het Nederlandse vasteland. Slapen aan de rand van ‘t wad in een moderne trekkershut; waar de nachten nog echt donker en stil zijn.

4. Noordkaap

Op het allernoordelijkste puntje van het vaste land van Nederland, Noordkaap, staat het kunstwerk ‘De Hemelpoort’. Deze 2,5 meter hoge poort van staal is gemaakt door de Groninger kunstenaar René de Boer. Vanaf dit punt heb je vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het wad.  Geniet hier van een moment van rust, stilte en bezinning. De Noordkaap is goed te vinden, vanaf Uithuizermeeden is Noordkaap bewegwijzerd.

5. Bezoek aan Borkum

In de Eemshaven stap je op de boot voor een dagje naar het Duitse Waddeneiland Borkum. Op Borkum kun je  wandelen, fietsen, het stadje of het kuurcentrum met verwarmd zeewater bezoeken. En natuurlijk genieten van strand en zee. Heel bijzonder is bij eb de zandbank met zeehonden vlak voor de boulevard. Meer informatie  www.borkumlijn.nl

6. Wierden en terpen

De Groninger Waddenkust is een gebied dat altijd mensen heeft getrokken. Eeuwen geleden al, omdat het een bijzonder vruchtbaar gebied was doordat het regelmatig overstroomde. Maar hierdoor was ook een gevaarlijk gebied om te wonen. Er werden wierden (kunstmatige heuvels) en veel later dijken gebouwd als bescherming tegen het water. Deze historie heeft de Groninger Waddenkust gevormd, en dit is nog steeds terug te zien in het huidige landschap.

  • Bezoek bijvoorbeeld de wierden van Leermens,  Spijk, Godlinze, Kantens, Toornwerd,  Ezinge, Niehove, Tinallinge of Warffum.
  • De dorpskerk werd vaak op het hoogste punt van de wierde gebouwd. Veel van deze oude Groninger kerken zijn behouden gebleven en zeker een bezoekje waard. Zoals de kerken in Leermens, Oosterwijtwerd, Zeerijp, Krewerd en Marsum
  • Midden op de oude wierde van het dorp Warffum in het Hoogeland ligt Openluchtmuseum Het Hoogeland. In het museum is te zien hoe de Groningse bevolking tussen 1775 en 1920 leefde en werkte.

7. MuzeeAquarium

In het MuzeeAquarium wordt onder andere het verhaal verteld over de wierdentijd en de inmiddels verdwenen middeleeuwse dorpen. Ontdek ook de geschiedenis van Delfzijl als vestingstad ter verdediging van de zeesluizen en de geschiedenis van de scheepvaart in dit gebied.
Tevens is er een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn. Meer info: www.muzeeaquarium.nl

8. Zeehondenkijkwand

In de Dollard liggen de zandbanken dicht bij de kust. Dit is de plek waar zeehondenjongen geboren worden: het is de kraamkamer van de Waddenzee. Elke dag met hoog water verzamelen de zeehondenmoeders met hun pups onder aan de dijk om uit te rusten, te eten en te zonnebaden. Van het voorjaar tot het najaar zet Het Groninger Landschap een zeehondenkijkwand neer op de zeedijk in Termunten bij de Punt van Reide. Door de speciaal aangebrachte kijkgaten kun je naar de zeehonden kijken in hun natuurlijke omgeving zonder ze te verstoren. Meer informatie Groninger Landschap.

9. Termunterzijl

Termunterzijl heeft een grote aantrekkingskracht op velen.  Of het nu mooi weer is of waait: een loopje over de dijk is altijd heerlijk.  Of maak een wandeling door het dorp; langs het beschermd dorpsgezicht,  de Boog van Ziel (de brug uit 1725 boven de oude sluis) , de jachthaven en het oude en het nieuwe gemaal. Het visserijmuseum en het oude gemaal Cremer zijn op zondagen tussen 13-17 uur ook te bezoeken. En daarna natuurlijk een visje eten bij een van de viswinkels. Bij het dorp is ook een zandstrand voor recreatie aangelegd.

Lees hier meer over de geschiedenis van Termunterzijl

10. Kwelders & vogels kijken

De kwelders aan de noordkust geven een goed beeld van hoe het Groninger land eruit zag voordat de dijken er voor zorgden dat het water niet meer ongestoord het land binnen kon stromen. De kwelders vormen een natuurlijk weidegebied. Doordat het geregeld door vloed wordt overstroomd, is het zeer vruchtbaar, wat veel vogels aantrekt. De kwelders zijn eigendom van de Stichting Het Groninger Landschap en zijn niet voor publiek toegankelijk. Af en toe organiseren zij excursies onder begeleiding van een gids. Vanaf de zeedijk heb je echter een fantastisch uitzicht over de kwelders en kunnen vogelaars hun hart ophalen.

11. Delfzijl

Ten behoeve van klimaatadaptatie moesten de dijken langs een deel van de Groninger Waddenkust verbreed en verhoogd worden. Delfzijl heeft deze ontwikkeling aangegrepen om een toegangspoort naar Werelderfgoed Waddenzee te creëren, dit zal in 2020 gereed zijn. De nieuwe zeedijk wordt ingericht als een aantrekkelijke fiets- en wandelboulevard, er komt een nieuw zandstrand met een waterornament voor kinderen en voorzieningen voor badgasten.

Voor de kust ontstaat een kwelderlandschap als leefgebied voor dieren en planten, zoals schorren en zilte graslanden. Er komt ook een vogelkijkhut die uitzicht biedt op een vogeleiland, waar onder andere de visdief en noordse stern straks kunnen rusten en broeden.
Dit alles grenst direct aan havenstad Delfzijl, met een grote diversiteit aan winkels en horecagelegenheden.

12. Dubbele Dijk

Bij Nieuwstad, ten zuiden van de Eemshaven (zeedijk bij Bierum) is een dubbele dijk ontwikkeld. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de natuur, landbouw en recreatie. De Dubbele Dijk bestaat uit een hogere dijk aan de waterkant en een lagere dijk landinwaarts. De twee dijken samen beschermen ons tegen het hoge water. Het gebied tussen de dijken bestaat uit twee gedeelten. Het eerste gedeelte is een natuurgebied met eb en vloed, waar vogels graag rusten. Het vormt een natuurlijk filter dat helder voedselrijk water levert aan het tweede gedeelte. In het tweede gedeelte worden schaal- en schelpdieren en eetbare waterplanten gekweekt en is plek voor zilte landbouw van bijvoorbeeld zeekraal en lamsoor.

Bij Restaurant ‘Eten & Meer bij Neel & Geer’ heb je uitzicht op de dubbele dijken en kunnen ze je meer vertellen over de activiteiten die hier plaats vinden. Op de kaart vindt je ook enkele gerechten met ingrediënten uit de Waddenzee en van de zilte landbouw. Bekijk de actuele openingstijden op de site van het restaurant.

Deel deze pagina